Comunicate presa - Industrial Access lanseaza Proiectul de solutii sustenabile pentru securitatea muncii in domeniul utilajelor la inaltime

Compania Industrial Access România, liderul pietei romanesti in domeniul nacelelor si platformelor pentru acces si lucru la inaltime din Romania, lanseaza un proiect prin care propune solutii sustenabile pentru securitatea muncii in domeniul utilajelor la inaltime.

Proiectul incurajeaza dezvoltarea agentilor economici din domeniu si este menit sa genereze scaderea riscurilor de accidente la locul de munca, in domeniul echipamentelor de lucru la inaltime.

Bucuresti, 9 septembrie 2011 - Compania Industrial Access Romania propune crearea unui sistem sustenabil si profitabil, dedicat inspectiei tehnice a echipamentelor industriale prin Proiectul de solutii sustenabile pentru securitatea muncii. Compania recomanda ca aceasta sa fie asigurata de societati cu standarde de calitate certificate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), care au resursele si expertiza necesare pentru evaluarea utilajelor conform cu normele existente in domeniu. Proiectul este o solutie la piata gri a echipamentelor industriale care opereaza in Romania, asupra carora nu exista nicio evidenta referitoare la calitatea lucrarilor pe care le pot executa, precum si la gradul de siguranta pe care acestea le ofera operatorilor.

Solutia propusa este in linie cu filozofia de afaceri a Industrial Access, care este atenta la calitatea ehipamentelor detinute de operatori si gradul de risc al acestora raportat la normele de securitatea muncii pe care trebuie sa le indeplineasca.
In opinia lui Stefan Ponea, CEO & Managing Partner al Industrial Access, in Romania, securitatea muncii operatorilor echipamentelor de lucru industriale este influentata de trei factori:
1. normele existente pentru evaluarea utilajelor (conform carora echipamente de ultima generatie, in valoare de 200.000 de euro si cele second-hand, al caror pret este de cateva mii de euro, sunt supuse aceluiasi normativ);
2. resursele alocate la acest moment pentru inspectarea acestora sunt insuficiente si
3. piata gri a utilajelor, pe care opereaza echipamente care nu corespund normelor europene.

Proiectul de solutii sustenabile pentru securitatea muncii  isi propune sa genereze o rezolvare a punctelor 2 si 3. Societatile autorizate sa presteze servicii de inspectie si reparatie vor fi motivate sa scoata utilajele de pe piata gri. In plus, va deveni mult mai usor si rapid pentru jucatorii din piata sa beneficieze de servicii de reparare a utilajelor.

„In ceea ce priveste siguranta muncii in activitatile ce presupun manipularea utilajelor de lucru la inaltime, operatorii trebuie sa aibe in vedere reglementarile continute in prescriptiile tehnice emise de ISCIR care detaliaza conditiile de manipulare si folosire a acestor echipamente, in functie de tipul echipamentului. Aceste prescriptii se refera atat la activitatile legate strict de echipament (montare/reparare/intretinere), cat si la autorizarea manevrantilor. Echipamentele trec prin verificari periodice (la fiecare 1-2 ani) in scopul prelungirii valabilitatii autorizatiei”, explica Mircea Matei, Avocat in cadrul Industrial Access.

Modificarile aduse prin Legea nr.40/2011 privind schimbarea Codului Muncii nu au adus transformari esentiale in privinta conditiilor de securitate si sanatate in munca. Singura noutate consta in obligatia angajatorului de a introduce expres in regulamentul intern masurile de securitate, sanatate si igiena pe care trebuie sa le respecte angajatii. Reglementarea Codului Muncii cu privire la siguranta muncii are un caracter general, normele specifice fiind prevazute de Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.

Un angajator din domeniul utilajelor la inaltime, pentru a respecta legea in ceea ce priveste siguranta muncii, trebuie sa asigure in primul rand efectuarea instructajului specific de protectia muncii, conform legislatiei, dar adaptat in functie de modelul utilajului pe care il va folosi salariatul. In al doilea rand, se efectueaza si controlul medical periodic, caz in care concluziile fisei de aptitudini trebuie sa reflecte capacitatea salariatului de a lucra la inaltime si de a manevra echipamentul (trebuie sa se indice in fisa de examinare medicala ca salariatul este „apt pentru lucru la inaltime, apt manevrare platforme autoridicatoare”). Angajatorul are si obligatia de a asigura echipamentul de protectie (casca, centura siguranta, bocanci cu bombeu metalic, ochelari protectie, vesta reflectorizanta). Alte masuri de siguranta a muncii constau in instruirea si autorizarea manevrantilor, autorizarea si verificarea periodica a utilajelor.

Despre Industrial Access Romania
Cu o cotă de piaţă de 23% în anul 2011, compania Industrial Access România este liderul pieţei româneşti în domeniul nacelelor şi platformelor pentru acces şi lucru la înălţime din România (servicii de închiriere, vânzare, post-vânzare, consultanţă, finanţare, etc). Organizaţia oferă soluţii la cheie care garantează succesul oricărui proiect şi eficientizarea costurilor pentru clienţii săi. Eforturile companiei se concentrează spre a oferi exact soluţiile de care are nevoie clientul, atunci când are nevoie şi strict pentru perioada de timp determinată.In luna iunie a anului 2011, compania a fost desemnata castigatoarea  sectiunii “Small Rental Company of the Year” (cu o cifra de afaceri sub 15 milioane euro), a galei European Rental Awards 2011.

Acţionarul majoritar al companiei, Balkan Accession Fund (BAF), este un fond de investiţii regional, în valoare de 110 milioane de euro, creat pentru a identifica oportunităţile de investiţii generate de integrarea României în Uniunea Europeană, din 2007, dar şi pentru a investi, selectiv, în alte ţări din regiunea balcanică. Investitorii principali ai fondului sunt RAEF, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), FMO şi BSTDB.

Pentru mai multe informatii despre Industrial Access va rugam accesati site-ul www.industrialaccess.ro.
Press ContactDana TudorPR Manager0726 55 55 64; dtudor@industrialaccess.ro